Документи

Новости

Прилика плус за квалификовану радну снагу у привреди

24.11.2017
slika
slika

У Бијељини је данас одржана завршна конференција на којој су представљене активности у оквиру пројекта „Практична настава на радном мjесту / Програм,Прилика плус’“ који је имао за циљ унапређење практичне наставе на радном мјесту кроз сарадњу средњих стручних школа и привреде. Пројекат је реализовала Градска управа у сарадњи са републичком Агенцијом за мала и средња предузећа, а финаснсиран је од стране Швајцарске Владе и из буџета Града.
Поред представника Градске управе, на завршној конференцији су учествовали представници Средње Техничке школе „Михајло Пупин“, Пољопривредне и медицинске школе и Средње стручне школе Јања, као и предузећа партнера на пројекту - „Орао“, „Мега-дрво“, „Житопромет“, „Сан Марко“, ЈУ Ветеринарски институт „Др Васо Бутозан“, „Глобус Тим“ и „Станишићи“​ који су представили резултате пројекта.
Један од резултата прве фазе пројекта је увођење новог образовног смјера столара у Техничку школу „Михајло Пупин“ за школску 2016/2017. годину, као и измјена Правилника о стипендирању Градске управе, којом се уводе стипендије за ученике који одлуче да се упишу на образовне смјерове за дефицитарне занате.
- Овај резултат је директан одговор на потребе дрвопрерађивачке индустрије, која је значајно заступљена на подручју нашег Града и има потребу за запошљавањем квалификованог кадра из ове области - истакао је градоначелник Бијељине Мићо Мићић.
У оквиру друге фазе пројекта реализован је низ активности у циљу усклађивања практичне наставе са потребама привреде.
- Кроз активности пројекта пружена је подршка  предузећима која примају ученике на практичну наставу у виду опреме и сировина потребних за извођење практичне наставе, а за школе које учествују у пројекту набављена је опрема за опремање модерних кабинета практичне наставе - истакла је шеф градског Одсјека за локални економски развој и европске интеграције Анкица Тодоровић, додајући да је одржан и низ радионица за професоре практичне наставе и менторе из предузећа.
- Циљ радионица је био унапређење компетентности координатора, који су задужени за рад са ученицима у току стручне праксе, као и усклађивање наставних планова и програма за стручне профиле столар, машински техничар, обрађивач метала резањем, кувар, кулинарски техничар, пекар, прехрамбени техничар и прехрамбени прерађивач - појаснила је Тодоровићева.
У оквиру пројектних активности, организовано је и три сајма средњих школа и занимања, као помоћ основцима да изаберу одговарајућу средњу школу.
Укупна вриједност пројекта је око 300.000 конвертибилних марака, од чега је око 250.000 КМ донација Владе Швајцарске, а суфинансирање Града око 45.000 КМ.​