Документи

Новости

Одржан трећи Форум о привредној сарадњи

09.11.2017
slika
slika

Представници Градске управе Бијељина и градске Агенције за мала и средња предузећа присуствовали су трећем Форуму о привредној сарадњи Републике Српске и Србије, одржаном на Јахорини прошле седмице.
Форум су организовали Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа и Развојна агенција Србије, уз подршку влада Републике Српске и Србије, а учествовало је више од 250 привредника, кластера, локалних заједница, развојних агенција и других институција.
На Форуму је истакнуто да су Република Српска и Србија опредијељене да јачају сарадњу, посебно на економском плану, а резултати су видљиви с обзиром на то да је Србија највећи појединачни инвеститор и спољнотрговински партнер Српске.
- Србија је посвећена регионалном повезивању са државама у окружењу, како би регион што боље користио заједничке привредне потенцијале, и тако повећао конкурентност и стварио услове за већи прилив директих страних инвестиција – нагласио је овом приликом амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић.
Директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Маринко Ђукић изразио је задовољство чињеницом да је Република Српска поново домаћин Форума о привредној сарадњи.
– Пословно повезивање и успостављање пословне сарадње са партнерима на међународном нивоу је реална потреба наших предузећа. Због тога је фокус и овогодишњег Форума на пословним сусретима и привредним мисијама које организујемо под окриљем Европске мреже предузетништва – рекао је Ђукић, додавши да је на пословном сурету учествовало 190 предузећа из Републике Српске и БиХ, Србије, Словеније, Црне Горе, Хрватске, Шведске, Мађарске, Кине и Турске.
Начелник Одјељења за привреду Града Бијељина Дејан Савић истакао је да је ово била прилика да се покрену иницијативе за прекограничну сарадњу, али и прилика за размјену искустава са регионалним развојним агенцијама у области предузетништва.
- Разговарали смо са развојним  агенцијама из Ниша и Крушевца о могућностима сарадње у области привреде и надамо се да ћемо успјети да унаприједимо сарадњу са градовима из Србије, у циљу јачања развоја привреде - навео је Савић.