Документи

Новости

Наставља се кампања „Наше је боље“

06.11.2017
slika
slika

У Бијељини је данас одржана Конференција „Брендирање домаћих производа - Наше је боље“, на којој је говорено о активности Министарства трговине и туризма Републике Српске у овој области.
Уз подсјећање да ови напори трају више од десет година, министар трговине и туризма Предраг Глухаковић навео је да постоје начини заштите и промоције домаће производње, коју је неопходно учинити што примамљивијом страном тржишту.
Он је навео да су привредници који су жељели да унаприједе производњу, имали вишеструке користи од оваквих скупова на којима су упознати о могућностима заштите и пласмана, као и њихове промоције.
- Резултати су веома добри и на овом подручју свакако то најбоље показују предузећа „Спектар дринк“ и „Мљекара Дуле“, која су узнапредовала у погледу паковања, садржаја, а посебно квалитета производа. Ту су и „Сава Семберија“, „Танасић“, као и „Сан Марко“ који су у великој мјери унаприједили своју производњу и бренд - истакао је Глухаковић.
Министар трговине и туризма Републике Српске најавио је да ће у наредној години бити позвани сви тржни центри да обезбиједе простор искључиво за домаће производе.
Домаћин скупа, власник предузећа „Спектар Дринк“ Ђорђе Славињак, је навео да је све теже нешто произвести када је присутно мноштво производа са стране, посебно када је тржиште отворено за слободан увоз.
- Конкуренција са стране често за нас представља нелојалну конкуренцију, с обзиром на то да странци имају подршку својих влада, а ми то, углавном, немамо у довољној мјери. Министарство трговине и туризма чини напоре да помогне нама у Републици Српској и даје нам конкретну подршку, путем оваквих манифестација, комуникацијом са удружењима потрошача и сличним организацијама, чији је циљ да контролишу производе - истакао је Славињак .
Он је навео да „Спектар дринк“ извози много својих производа ван тржишта БиХ, у Европу, Америку и Аустралију, гдје постоје ригорозне контроле. Славињак очекује и да ће код свих дијелова друштвене заједнице - од највишег нивоа до локалних власти и свих грађана, бити довољно свијести да подрже домаће производе, јер је то, како је оцијенио, питање опстанка овог друштва.
Говорећи о брендирању производа, Славињак је истакао да је то дуг и велики посао при чему свако мора бити свјестан чињенице да није сам на тржишту и да је то посао „дан по дан - корак по корак“.
Данашњу конференцију подржала је и бијељинска Градска управа.
- Акција „Наше је боље“ треба да буде подржана у читавој Републици Српској, јер на тај начин не само да помажемо постојећој, већ подстичемо и нову производњу. Семберија има много домаћих производа и куповином тих производа улажемо у развој привреде и производње у нашем Граду, од чега корист имају сви грађани - истакао је градоначелник Бијељине Мићо Мићић.
Поред представника Министарства туризма и трговине Реублике Српске и представника бијељинске локалне управе, конференцији „Брендирање домаћих производа - Наше је боље“, данас су у Тржном центру „Спектар дринк“ присуствовали представници бијељинске Привредне коморе, као и бројни привредници из семберске регије.