Документи

Новости

Производњом бундеве до сигурне зараде

06.11.2017
slika
slika

Породица Сjeрић из села Љељенча организовала је прошле седмице на свом имању и у кругу предузећа „Природно“ привредно-туристичку манифестацију „Дан бундеве“, с циљем промоције гајења бундеве, производа од ове пољопривредне културе и здравог начина живота у којем ови производи могу имати важну улогу.
Сјерићи су пионири на простору Семберије и шире регије у производњи бундеве као органске хране, а на овај храбар потез одлучили су се прије седам година и данас се са сигурношћу може рећи да су успјели у свом науму.
- Уз доста рада и упорности на нашем подручју могу да успијевају и алтернативне биљне културе, а не само традиционалне. Људи су сумњичави према новинама, за чим нема потребе, јер Семберија има све услове за добар принос бундеве - навео је Нико Сјерић, који је прву сјетву бундеве на свом имању у Љељенчи имао 2010. године.
Ове године су посијали више од шест хектара бундеве и то неколико сорти. Голицу производе због сјемена, од мускатне тикве производе кашасте сокове, а хокаидо тиква највише се тражи у угоститељству. Неке домаћице од тикве праве и ајвар, а Милена Сјерић каже да од ове биљке може да се направи лијеп ручак и то без меса.
- Од бундеве може да се прави скоро све од сланог и слатког до киселог програма - колачи, пите, пецива, уље, чорбе и сокови.У комбинацији са бундевом добро иде шаргарепа, па и јабука, а одскора и дуња - истакла је Сјерићева.
Град Бијељина подржава органску производњу, а свакако и ово пољопривредно газдинство, као и њихове кооперанте путем Аграрног фонда, истакао је овом приликом градоначелник Бијељине Мићо Мићић.
- Ово је још један од доказа да Семберија и Бијељина нису познате само по кукурузу, пшеници и поврћу, него да и остали облици производње могу да се развијају и да буду профитабилни. Доказ је и ово домаћинство које увијек има подршку и Градске управе - навео је Мићић.
Сjерићи истичу да су наишли на подршку међународних агенција, ресорног Министарства, као и бијељинске Градске управе, а да своје производе за сада пласирају на подручју Републике Српске и БиХ. Механизација која се користи за производњу је врло специфична, али су Сјерићи успјели у оквиру свог производног погона да набаве скоро све што им је потребно за прераду, надајући се да ће у наредном периоду набавити и још неколико машина које недостају.