Документи

Новости

Обућа из Бијељине за италијанско тржиште

02.11.2017
slika
slika

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић је недавно посјетио породично предузеће „Кондор Д.М.“ д.о.о. које се скоро двадесет година бави израдом кожне конфекције и галантерије, а примарна дјелатност од 2012. године им је производња обуће.
- Око 95 одсто нашег производног капацитета засновано је на производњи обуће. До 2017. године производили смо само за иностраног партнера - „Диадору“ из Италије, да би ове године проширили понуду и на домаће тржиште и лансирали бренд анатомске обуће „Кондор“ - навео је власник овог предузећа Драган Билић.
Тренутно у овом предузећу ради око 100 запослених, а женска радна снага чини преко 90 одсто колектива.
Кључни проблем за ово предузеће је лош напон електричне енергије, због чега не могу да остваре план за проширење производње.
-  Тренутно смо у фази рјешавања тог проблема. Такође, сматрамо да држава нема слуха и не прати фирме које се континуирано развијају.  
Нема одговарајуће помоћи за набавку опреме, као ни за неке инфраструктурне пројекте који су за нас од велике важности, јер би таква помоћ могла да допринесе да се број радника у најмању руку удвостручи - навео је Билић.
Према ријечима Билића, препреку у раду им представљају и граничне баријере.
- Што се тиче извоза морају се неке ствари брже реализовати. Систем нам је прилично спор, за неке додатне клаузуле се дуго чека, док иностране фирме немају тај проблем и код њих се то ријешава у року од два дана. Пословање би нам било неупоредиво лакше да не морамо да сировине и робу превозимо преко неколико граница, на којима је скоро увијек гужва. Чекање на границама је за нас велики хендикеп, јер уколико дође до застоја морамо да плаћамо пенале - појашњава Билић.
За наредну годину ова фабрика планира повећање производног капацитета код иностраног партнера.
- Од јануара 2018. године је у плану покретање још једне производне линије за стране партнере, као и проширење линије за домаћу производњу, што ће довести до отварања бар још 50 нових радних мјеста - најавио је Билић.
Градоначелник Бијељине Мићо Мићић подсјетио је да већ годинама инсистира на ставу да су највећи проблеми за развој привреде несређена политичка ситуација у БиХ и граничне препреке између држава.
- Сви који доносе одлуке и мисле добро људима који их бирају на одговорне дужности, морају да обрате много више пажње на смиривање страсти и да пораде на превазилажењу ових проблема. Овдје ради стотину вриједних људи који од свог рада издржавају своје породице, а власници имају тешкоће у пословању, којих не би било да послују у стабилној држави. Још једном позивам све који имају утицаја да размисле о приоритетима и да се посвете рјешавању проблема од којих зависи опстанак свих нас - поручио је Мићић.