Документи

Новости

Унапређење инфраструктуре у Пословно-индустријској зони

09.10.2017
slika
slika

У бијељинској Пословно-индустријској зони 2 данас је озваничен завршетак изградње средишње саобраћајнице, односно, асфалтирања њене последње деонице дуге око 400 метара.
Ова фаза радова је била вриједна 220.000 конвертибилних марака, од чега је из градског буџета издвојено 120.000, а 100.000 је обезбијеђено захваљујући Финансијском механизму за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској за 2016/2017, за чије функционисање су средства обезбиједили Влада Републике Српске и Европска Унија путем пројекта „Локални интегрисани развој“ (LIR) који имплементира Развојни фонд Уједињених Нација (UNDP) у БиХ. Завршни дио изградње саобраћајнице реализован је у оквиру пројекта „Унапређење пословног окружења сјевероисточног дијела Републике Српске“.
Саобраћајница је дуга укупно 1.100 метара и, укључујући последњу фазу, за њену изградњу је издвојено око 800.000 КМ.
- Ово је наставак изградње инфраструктуре у Пословно-инустријској зони. Већ је изграђена водоводна мрежа и постављена јавна расвјета. Такође, планирано је да до краја године буде обезбијеђен и гас. Сад је најважније да купци плацева почну са изградњом погона и радом, што ће створити нова радна мјеста за наше грађане. Сматрамо да је ово најбољи начин на који локална заједница може да подстакне запошљавање и задржи младе људе у нашем Граду - оцијенио је градоначелник Бијељине Мићо Мићић.
Начелник градског Одјељења за стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине  Томица Стојановић појаснио је да су добијене све дозволе за грађење у Пословно-индустријској зони 2, као и неопходне сагласности. Према његовим ријечима, до сада је у инфраструкутуру уложено око 1.200.000 КМ. Поред до сада завршених радова, у току је изградња трафостанице, вриједности око 130.000 КМ, а предвиђен је и расплет нисконапонске мреже до свих објеката. Постављена је водоводна мрежа, а разведена је и кабловска и телефонска мрежа, а у плану је да до краја године у Зону стигне и гас.
- Сви радови у Зони се изводе плански и одвијају се планираним темпом - истакао је Стојановић.
Директор Инвестиционо-развојне банке, која је имплементатор пројекта на нивоу Републике Српске, Сњежана Вујнић је истакла да је чињеница да, од понуђених скоро 40 парцела у Пословно-индустријској зони 2, само двије нису продате, добар показатељ да је ово био пројекат вриједан финансирања, јер је унапријеђено пословно окружење у овом дијелу Републике Српске.