Документи

Новости

У Амајлијама "Дани поља кукуруза"

14.09.2017
slika

На "Данима поља кукуруза" у Амајлијама код Бијељине представљен је оглед са 34 хибрида кукуруза из седам селекцијских кућа.
- На овај начин желимо да покажемо произвођачима шта се може постићи у не баш повољним или сушним условима, какви су били ове године, тј. да сваки хибрид има свој генетски потенцијал, па и у неповољним условима, може да даје резултате - истакао је Драган Зарић, из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.
Он је напоменуо да се просјечан принос кукуруза ове године тешко може одредити, али да се на подручју Семберије може очекивати од шест до седам тона по хектару, у зависности од хибрида.
- Постоје и они локалитети, гдје ће принос бити значајно нижи, чак од двије до три тоне, што је опет у складу са просјечним смањењем приноса кукуруза ове године, који је од 50 до 60 процената - појаснио је Зарић и додао да има и локалитета на којима је принос још нижи.
Главни узрок смањеног приноса је дуг период без влаге, односно падавина, који је био дуготрајан, а температура ваздуха висока у поређењу са ранијих петнаест година.
Овогодишњи "Дани поља кукуруза" окупили су бројне пољопривредне произвођаче и стручњаке у овој области, у циљу правовременог те стручног информисања и кориштења одређених сорти хибрида. Организатор манифестације је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

(Фотографија: СРНА)