Документи

Новости

Остварива зарада од узгајања паприке

11.09.2017
slika
slika

У оквиру редовних посјета успјешним пољопривредним газдинствима у Семберији, градоначелник Бијељине Мићо Мићић посјетио је засаде паприке на имању власника ПИ „Сава Семберија“ Милорада Крстића.
На овом имању производи се паприка на површини од око седам хектара, захваљујући чему су успјели да обезбиједе довољне количине сировине за производњу паприке пуњене купусом.
- С обзиром на то да смо имали информације да на нашем подручју доста врста поврћа не може да успије, засадили смо ову експерименталну површину и доказали смо да се може остварити добар род паприке. У наредном периоду планирамо да од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске затражимо концесију на земљиште на којем бисмо покушали да анимирамо домаћинства да производе поврће без великог улагања. Гарантовали бисмо им расад и пласман, а обезбијеђена би им била и машинска пољопривредна обрада - најавио је Крстић.
Градоначелник Бијељине истакао је да је добра организација, уз примјену агротехничких мјера, пола урађеног посла, а уз довољне пољопривредне површине и вриједан рад то је загарантован пут до успјеха.
- Надамо се да ће ресорно Министарство подржати идеје власника овог имања, што би обезбиједило посао за велики број пољопривредника. Градска управа има 300 хектара земљишта које ће издати на закуп на десет година и надамо се да ће бити од користи семберским пољопривредним произвођачима - најавио је Мићић, додајући да ће Градска управа наставити да помаже пољопривредницима у складу са својим могућностима.