Документи

Новости

Спој ратарства и сточарства за сигуран приход

05.07.2017
slika
slika

У оквиру редовних посјета семберским пољопривредним домаћинствима, градоначелник Бијељине Мићо Мићић посјетио је породично газдинство Михајла Перића у Остојићеву.
У разговору с Перићима, градоначелник Мићић је оцијенио да су семберски пољопривредници, захваљујући упорности и труду, у великој мјери успјели да се опораве од поплава које су ова села погодиле прије неколико година.
- Нашем пољопривреднику не треба много да би био задовољан. Поред пристојне цијене најбитније је да му се плати на вријеме за робу коју је произвео. Република и Град треба да граде инфраструктуру по селима, али и да подрже пољопривредну производњу подстицајима, како би наши пољопривредници, укључујући и мања и средња домаћинства, били конкурентнији на тржишту. У овом домаћинству видимо да постоји интерес млађих генерација за останак на селу и добро је да Михајлов син, поред бављења пољопривредом, ради и у предузећу, што му обезбјеђује додатну финансијску безбједност – оцијенио је градоначелник Мићић.
Са Михајлом живе супруга, син, снаха и двоје унучића и они обрађују око 23 хектара земље, а узгајају музне краве и товна говеда. Перићи су истакли да ће овогодишњи род пшенице бити незадовољавајући, с обзиром на то да је обољела од фузарије, али да их више брине што очекивана цијена хљебног жита тешко може покрити трошкове производње.
- Најбоље за пољопривредника је да се ратарство и сточарство допуњују, а бављење само ратарством или сточарством доноси слабу зараду. Погледајте само најављену цијену пшенице која је потпуно незадовољавајућа, посебно кад знамо да смо, бар ми у Семберији, имали поплаве и суше које су утицале на финансијско стање код сељака. Али ако житарицом храним стоку, па још ако је исплата за предано млијеко редовна, као што је случај са мљекаром којој ми предајемо млијеко, тад се и може очекивати зарада.Овај пољопривредник из Остојићева процјењује да је оптимална цијена за пшеницу 40 фенинга по килограму, па ће висина подстицаја бити пресудна за исплативост производње пшенице у овој сезони.