Документи

Новости

„Сава“ почела прераду грашка

04.07.2017
slika

Прехрамбена индустрија „Сава Семберија“ у јуну је почела са прерадом грашка. Пољопривредно добро „Семберија“ са „Савом“ има уговорену производњу грашка и бораније на по 30 хектара са којих се очекује принос до 200 тона.
- То је довољно да се подмири само дио потреба, па ћемо морати увозити из Војводине. С обзиром на то да је вријеме било повољно, реално је очекивати добар квалитет поврћа. Са повећањем производње, повећаваће се потреба за радницима, па ће нам тако бити потребни и сезонци, којих у овом периоду ангажујемо и до три стотине - нагласио је директор Војо Косановић.
Годишња очекивана прерада у „Сави“ је 7.000 тона воћа и поврћа, што представља 84% искориштености производних капацитета. Претходне године, прерађено је 6.300 тона сировине, а циљ менаџмента ове фабрике је да из године у годину повећава производњу док не дођу до циља од 9.000 тона прерађених сировина годишње.
Након прераде грашка, „Сава“ започиње прераду вишње и осталог сезонског воћа.
- Касније долази паприка, а пошто смо је ове године узгајали у нашим пластеницима, стићи ће мјесец дана раније у односу на друге произвођаче - ријечи су Косановића.
Откуп свих пољопривредних производа у „Сави“ је уговорен, тако да сировину прерађују одмах након пристизања, а готове производе пласирају на домаће и страно тржиште. Највише производа извозе у Европску Унију, прије свега, Њемачку, затим у Канаду и Аустралију, а у плану им је и излазак на кинеско тржиште.
- Овдје је ријеч о одређеним количинама, јер их немамо довољно да бисмо задовољили потражњу на тако великим тржиштима. Желимо да будемо присутни код свих, да сви пробају наше производе, али и да покажемо да се наша фирма озбиљно вратила на тржиште са још квалитетнијим производом у односу на некадашњу „Саву“ - рекао је Косановић.