Документи

Новости

Влада да повећа премије за пшеницу

21.06.2017
slika

Поводом скорог почетка откупа пшенице рода 2017. године, данас је одржан састанак Градоначелника и представника Градске управе Града Бијељина са млинарима и откупљивачима пшенице са подручја Семберије. Млинске куће за сада нису понудиле откупну цијену пшенице због тренутног стања на тржишту и трошкова производње хљебног жита у земљама окружења, али су изразили очекивање да ће у наредних седам дана изаћи са конкретним цијенама. Откупљивачи пшенице су констатовали и да ће приноси пшенице бити знатно смањени у односу на претходну годину, а да је цијена репроматеријала повећана.
Без обзира на квалитет овогодишњег рода пшенице млинске куће су се сложиле да ће откупити цјелокупну количину овогодишњег рода са подручја Семберије и да су за ту намјену обезбиједиле средства.
Такође, упућен је апел Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске да сагледа могућности повећања премије са 0,05 на 0,10 конвертибилних марака по килограму.
Са састанка је упућен и захтјев да ово Министарство омогући свим пољопривредним произвођачима да остваре право на премију, без обзира да ли су пријавили сјетву сјеменске пшенице, да донесе Правилник о квалитету меркантилне пшенице на основу кога би се формирала цијена откупа, као и да се пољопривредницима из Семберије, који продају пшеницу откупљивачима у Брчко дистрикту омогући добијање подстицаја, што до сада није био случај.