Документи

Новости

Почео откуп малине у Семберији

14.06.2017
slika

Породично предузеће Мљекара “Дуле” из Доњег Драгаљевца почело је откуп првог рода малине у Семберији, што представља, практично, пионирски посао у производњи овог воћа на подручју Семберије.
Малина је на овом подручју сазрела десетак дана раније, него што је то случај са сребреничким и братуначким малињацима.  
Миодраг Цвијетиновић, син власника овог породичног предузећа, Душка Цвијетиновића, каже да је капацитет властите новоизграђене хладњаче 600 тона, а вриједност инвестиције износила је око 1,5 милиона КМ. Цвијетиновићи планирају да семберску малину пласирају на њемачко тржиште. Планирано је да се у Њемачку извезе око 100 до 150 тона залеђене малине. У питању су сорте “виламет” и “полка”. Тренутно се исплаћује аконтативна откупна цијена од двије марке по килограму, а остатак ће се произвођачима исплатити након што се утврди тржишна цијена за малину на подручју цијеле БиХ.
- Већ смо са три малињака откупили око 2.000 килограма малине с овог подручја. Сезона бербе и откупа тек почиње. На сву срећу, малина на овом подручју није страдала усљед изузетно ниских јануарских температура, а није било ни мраза током прољећа. Малина је у овом дијелу Семберије тренутно засађена на површини од пет хектара. Интересовање је огромно, те ће у септембру бити припремљена садња на још пет до десет хектара површине. У хладњачи имамо пословни простор за прераду воћа, површине око 400 метара квадратних, док у хладњачи имамо два тунела за дубоко замрзавање, један капацитета десет тона на 12 сати, и други, шест тона воћа на 12 сати. Објекат је пројектован за рад око 70 сезонских радника - навео је Миодраг Цвијетиновић.
Он је истакао да је малина засађена на парцелама величине од два до седам дунума. Пољопривредници су добили квалитетан садни материјал, а њихова производња је дјелимично кредитирана. Имали су и квалитетну стручну помоћ.
Славиша Милић из села Вршани, три километра удаљеног од хладњаче, прије годину дана засадио је малину на површини од 5,5 дунума. Сада убире прве плодове.
- Задовољан сам овогодишњим родом. Берба ће трајати наредних петнаестак дана. У малињак улази осморо берача и све што уберемо, одмах испоручујермо у хладњачу. Сигурност ми представља управо то што је хладањача близу мога малињака. Уколико остварим очекивани приход, већ на јесен планирам да засадим још пет до седам дунума - појаснио је Славиша Милић.