Документи

Новости

Шест градова и општина представилo пројекте инвеститорима

07.06.2017
slika
slika

Отпадне и пијаће воде БиХ тема су “Бизнис за Бизнис” (Б2Б)  конференције отворене данас у Хотелу „Дрина“ у организацији компаније „Ресенва Консалтинг“ („Resenva Consulting“) из Новог Сада и Града Бијељина. Догађај су подржале међународне институције у БиХ – Аустријска привреда у Босни и Херцеговини (Аdvantage Austria) и Национална агенција за подстицање трговине Министарства индустрије и трговине Чешке (Czech Trade), а међу учесницима су мултинационалне и компаније из региона: „Carmeuse“, „Besix Sanotec“, „Homa“, „Messer“, „Strabag“, „Duyar“, „Market Connect“, „Fichtner“, „Mikro control“, „Ocide“, „Милановић инжењеринг“, „Pfeiffer“, „Mikro Kontrol“, „Finance in Motion“, „Hidroinženiring“, „Zikmund“. Поред њих, на конференцији су представљене локалне заједнице из свих дијелова Српске – Теслић, Источно Сарајево, Требиње, Лакташи, Нови Град и домаћин Бијељина.  
Учесници конференције имају јединствену прилику за упознавање са носиоцима 19 потенцијалних пројеката из области пијаћих и отпадних вода у седам локалних заједница у Републици Српској, укупне вриједности 40 милиона евра. Пројекти се односе на планирање, изградњу, инсталације и реконструкције водоводних и канализационих система.
Компаније ће се лицем у лице представити носиоцима пројеката, што је и прилика за упознавање са новим технологијама и добром праксом у области третмана вода у земљама Европске Уније. 
Директор „Ресенва Консалтинг“ Мирјам Доброта је истакла да је циљ конференције да се споје предлагачи пројеката са инвеститорима и на тај начин остваре сарадњу.
- Потрудили смо се да привучемо што више предлагача пројеката и инвеститора, са подручја Западног Балкана, да би олакшали реализацију њихових идеја. На Конференцији је десет фирми које су дошле да презентују своја знања и подијеле вишегодишња искуства - навела је Доброта.
Шеф Кабинета Градоначелника Бијељине Миле Пејчић изразио је очекивање да ће Град Бијељина и у будућности бити домаћин значајних догађаја.
- На једном мјесту смо окупили произвођаче опреме, инвеститоре који су најбољи у области пијаћих и отпадних вода и представнике локалних заједница. Надамо се да ће велики дио ових пројеката бити реализован захваљујући стручном савјетовању и контакту са инвеститорима који ће боравити у Бијељини током ова два дана - истакао је Пејчић.
Филип Купфер, трговински савјетник Амбасаде Аустрије у БиХ подсјетио је да инвестиције Аустрије у БиХ у претходном периоду износе око1,3 милијарде евра.
- Амбасада је контактирала одговарајуће аустријске фирме и обавијестила их о данашњој Конференцији. Такође, представили смо им потенцијале градова и општина Републике Српске - навео је Купфер, подсјећајући да је аустријска фирма „Вабаг“ у Бијељини реализовала врло успјешан пројекат изградње пречистача отпадних вода.