Документи

Новости

Традиција предузетништва у Бијељини стара 110 година

26.05.2017
slika

Бијељинско Занатско предузетничко удружење „Предузетник“ прославило је Крсну славу - Спасовдан и јубилеј -110 година постојања овог удружења.
Извршни директор „Предузетника“ Миле Стевић навео је да је пословни  амбијент за мале предузетнике и занатлије повољнији у односу на претходне године, због позитивних резултата након укидања фискализације, као и законом регулисане могућности обављања спољнотрговинског пословања у форми предузетника .
- Ове године забиљежен је позитиван тренд броја отворених занатско- предузетничких радњи у Бијељини. Бољем пословању свакако је допринијела и континуирана сарадња са градским Одјељењем за привреду - истакао је Стевић.
Одлуком Скупштине Града Бијељина предузетници су ослобођени плаћања комуналне таксе за истицање пословног имена током прве године пословања , односно они који први пут региструју своју дјелатност. Такође, занатлије који су стекли статус старих заната ослобођени су плаћања таксе.
- Овим ослобађањем смо жељели да умањимо трошкове пословања предузетницима на самом почетку бављења самосталним радом, с обзиром на то да је ово најосјетљивији период за њих, као и да помогнемо предузетницима који се баве старим занатима који чувају традицију једног поднебља, али су неконкурентни због савремене индустријске хиперпродукције - истакао је шеф Кабинета Градоначелника Града Бијељина Миле Пејчић, додајући да предузетници имају свог представника   у Привредном савјету, што је још један вид сарадње која доприноси побољшању рада предузетника.
Пејчић је уз честитке члановима Удружења „Предузетник“ поручио да се само заједничким снагама и кроз добру сарадњу може стати у крај експанзији сиве економије.
Такође, Одлуком о комуналним таксама Града Бијељина, регулисано је да се Градском занатско-предузетничком удружењу издваја 1,5%  прихода од наплаћене комуналне таксе на истакнуту фирму.
Подсјећамо, Одјељење за привреду Града Бијељина укључило се у активност промоције занатских занимања, а на иницијативу Занатско-предузетничког удружења „Предузетник“ из Бијељине, промовишући на тај начин занатска занимања као опредјељење за средњошколско образовање, а са јасном поруком „добар занатлија – сигуран посао“.
Крајем децембра прошле године било је активно 1.827 предузетника, односно 29 више у односу на крај 2015. године. 
Увидом у Регистар предузетника Града Бијељина, на дан 25.мај 2017. године, активан је 1881 предузетник.