Документи

Новости

Почиње реализација практичне наставе у школама

22.05.2017
slika
slika

Градска управа Града Бијељина организовала је прву у низу радионица у склопу Пројекта „Практична настава на радном мјесту“/Програм „Прилика плус“.
Пројекат, који се односи на усклађивање потреба привреде са образовним процесом, реализује се у сарадњи са Републичком агенцијом за развој малих и средњих предузећа (РАРС), која спроводи Програм „Прилика плус“ подржан од стране Владе Швајцарске.
Уводна радионица је била намијењена менторима који ће радити са дјецом на практичној настави, да би се упознали са пројектом, али и о начинима опхођења са дјецом на практичној настави.
- Пројекат подразумијева активно унапређење практичне наставе на радном мјесту кроз интензивну сарадњу средњих стручних школа и привреде. Кроз одржавање заједничких радионица и обука, рад професора практичне наставе биће унапријеђен, а уз укључивање привредника ће бити дефинисани исходи учења и допуњен наставни план и програм за практичну наставу - навела је шеф Одсјека за локални економски развој и европске интеграције Анкица Тодоровић.
Општи циљ уводне радионице је унапређивање компетентности кординатора, који су задужени за рад са ученицима у току стручне праксе  за праћење, вредновање и унапређење квалитета стручне праксе. Након уводне радионице биће организоване радионице за усклађивање наставних планова и програма за стручне профиле столар, машински техничар, обрађивач метала резањем, кувар, кулинарски техничар, пекар, прехрамбени техничар и прехрамбени прерађивач.
- Кроз реализацију Пројекта биће пружена подршка привредним субјектима који примају ученике на практичну наставу, а за три стручне школе које учествују у Пројекту ће бити набављена релевантна опрема за савремено опремање кабинета практичне наставе, како би се овај вид наставе подигао на виши ниво, а све у складу са потребама привреде - појаснила је Тодоровићева.
У имплементацију овог Пројекта укључене су три средње стручне школе из регије Града Бијељина - Техничка школа „Михајло Пупин“, Пољопривредна и медицинска школа и Средња стручна школа Јања. Практична настава ће бити организована у предузећима А.Д. „Орао“, ДОО „Мега-дрво“, А.Д.“Житопромет“, Д.О.О.“ SAN MARCO“, ЈУ „Васо Бутозан”, Д.О.О. „Глобус“ и Етно-село „Станишићи“.
Укупна вриједност пројеката је: 297.000 КМ, од чега је донација Владе Швајцарске: 252.000 КМ, а суфинансирање Града: 45.000 КМ.
Пројекат се реализује од почетка 2017. и трајаће до августа ове године, након чега слиједи праћење резултата пројекта од почетка до краја школске 2017/2018. године.