Документи

Новости

Семберска паприка за страна тржишта

17.05.2017
slika

Прехрамбена индустрија „Сава – Семберија“ ове године планира да преради око 7.000 тона поврћа и воћа, a од 10 до 15 одсто сировине обезбиједиће са својих засада. Ове сезоне произвешће и прерадити нове сорте паприке, а проширују и засаде воћа. За тржиште припремају и аутохтоне сорте.
- Паприку рогу, која је прошле године засађена на седам хектара, ове године замијенићемо аутохтоним сортама - сомборка љута, парадајз-паприка и црвена паприка. Иако ове сорте имају уполамањи принос од хибрида, „Сава“ се одлучила за њихову производњу јер су тражене на тржишту - посебног су укуса и мириса - навели су у фабрици "Сава - Семберија".
У кругу фабрике, у пет пластеника засађено је 400.000 биљака, а расад ће бити на њивама за десетак дана.
- Идемо у том правцу, јер нам западно тржиште тражи паприку величине од 50 до 70 грама. Паприка за извоз ће бити пуњена купусом, кајмаком или сиром - нагласио је технолог у ПИ „Сава Семберија“ Милорад Гајић.
Због проблема са недостатком радне снаге, „Сава“ знатна средства улаже у механизовање производње, као и проширење производње. У наредном периоду кооперантима ће бити обезбијеђен здрав безвирозни расад, фолије, подршка при садња и стручна помоћ агронома, с обзиром на то да уговорена производња значи сигурност и за произвођаче и прерађиваче.
Ова фабрика проширује и засаде воћа. Прошле године на два хектара имали су 1.500 садница вишње, а ове године планирају садњу три хектара под кајсијом.
Осим босанскохерцеговачког тржишта, прерађевине од поврћа и воћа биће пласиране широм Европе, али и у Америци и Аустралији. Између осталих, „Савини“ производи су и на тржиштима Русије и Уједињених Арапских Емирата, а преговоре воде и са Кинезима.