Документи

Новости

Реконструкција фазанерије у Сувом Пољу

10.05.2017
slika

Ловачко удружење „Семберија” обезбиједило је 15.000 конвертибилних марака за надоградњу кавеза од 3.000 квадратних метара за прихват фазанске дивљачи из инкубатора.
Упоредо са проширењем простора за узгој фазанске дивљачи ради се и на реконструкцији, односно адаптацији зграде фазанерије у Сувом Пољу код Бијељине.
У оквиру ове инвестиције, која ће коштати 25.000 КМ, биће измијењени кров, електричне и водоинсталације, урађена фасада, па ће једна од двије највеће фазанерије у Републици Српској, изграђена 1964. године, добити сасвим нови изглед.
У овом удружењу раде и на изградњи ловно-техничких објеката у осталим семберским ловачким секцијама. Новац за ове инвестиције обезбиједили су из чланарине и донација, поручују у Ловачком удружењу „Семберија“.
Они с поносом истичу да, иако су непрофитна, невладина организација, послују без губитака те да сваке године издвајају значајна средства за афирмацију ловства на овом подручју.
У протеклим годинама изградили су ловачке куће у готово свим секцијама и више десетина ловно-техничких објеката у ловиштима.
Имовина овог удружења процијењена је на близу милион марака, док посебну пажњу посвећују фазанерији у Сувом Пољу код Бијељине, која газдује са око 230 дунума.
- Некада се у фазанерији у Сувом Пољу производило од 15.000 до 18.000 фазанских пилића, а сада око 5.000 комада. Нови кавези ће нам омогућити да повећамо капацитет производње. У њих уносимо фазанске пилиће старости осам недеља, а држимо их још четири до шест недеља након чега их пуштамо у властито ловиште и продајемо ловачким удружењима из Републици Српској и БиХ. Исхрана, надзор и све остало су брига наших ловаца - навео је Раденко Божић, секретар Ловачког удружења „Семберија“.
Он је истакао да ово удружење брине и о фонду дивљачи у својим ловиштима, али истичу да су поплаве угрозиле популацију зеца на овом подручју.
- Очување и обнова ловишта, изградња ловно-техничких и узгојних објеката, побољшање стања у свим ловачким секцијама и уопште афирмација ловства, приоритети су ловаца - појаснио је Милан Владић из Ловачке секције Батковић.
Он наводи да обилазе ловишта у зимским мјесецима, те да обезбјеђују храну и со за дивљач.
Ловство на овом подручју има вишедеценијску традицију, а Ловачко удружење „Семберија“, основано је 1919. Године. Данас Удружење у 17 секција окупља око 1.100 ловаца, газдује на површини од 42.000 хектара, а поред домаћих ловаца, овдје су некада долазили и ловци из Италије, Њемачке, Француске и других земаља. Најзаступљеније врсте дивљачи су зец, фазан, препелица, дивља патка и срнећа дивљач.