Документи

Новости

Бијељина на форуму о водама у Берлину

30.03.2017
slika

Град Бијељина је учествовао као партнер у организацији инвестиционе конференције „Дани Њемачког партнерства за воде“одржане у оквиру специјализованог Форума у Берлину „Wasser Berlin International“ 29. марта.
Конференцију је организовало Њемачко партнерство за воде, кога чине приватна и јавна предузећа из области водопривреде, стручна удружења и институције из области привреде, науке и истраживачких области, које у БиХ, Србији и Македонији заступа фирма „Ресенва консалтинг“, а ово Партнерство подржава и Влада Њемачке.
- Циљ Форума је био да пружи увид у потребе региона Западног Балкана за технолошким рјешењима и концептима, односно да омогући процјену потенцијала будуће сарадње између Њемачке и земаља региона. Презентације и дискусије о стању и потребама сектора вода Босне и Херцеговине, Хрватске, Македоније, Црне Горе, Словеније и Србије, су имале за циљ да ојачају и усмјередаљу сарадњу између заинтересованих страна из Њемачке и Југоисточне Европе  - навели су организатори.
Градоначелник Бијељине Мићо Мићић је представио пројекте Бијељине и још седам градова из Републике Српске (Бањалука, Требиње, Чајниче, Источно Сарајево,Лакташи, Нови Град и Теслић), а потенцијални инвеститори су представили своје најсавременије методологије.
На конференцији је представљено 13 пројеката који се односе на питку воду, од којих су четири из Бијељине, укупне вриједностивише од 16 милиона конвертибилних марака.
- Ови пројекти се односе на изградњу фабрика воде, њихово модернизовање, проширење, реконструкцију и изградњу водоводне мреже,као и мониторинг водоводног система - појаснио је Мићић.
На конференцији је представљено и седам пројеката из Републике Српске који се односе на отпадне воде - изградњу канализације, фекалних колектора и пречишћавање отпадних вода.
- Ово је први уводни састанак за будућу сарадњу између Њемачке и Бијељине. Договорили смо да се ускоро слична конференција одржи у Републици Српској, а да домаћин буде Бијељина - истакао је градоначелник Мићић.