Документи

Новости

Митровићи из Бањице – примјер успјешних пољопривредника

23.03.2017
slika
slika

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић је недавно посјетио домаћинство Славише Митровића у Бањици и том приликом са домаћинима разговарао о  стању у пољопривреди, као и потребама и проблемима са којима се у животу и раду сусрећу пољопривредници у овом дијелу Семберије. Митровићи се баве сточарством, а на око тридесет хектара свог и закупљеног земљишта узгајају житарице и поврће.
Славиша је напоменуо да су почетни капитал стекли производећи креч и продајући га у Србији, а након рата су се окренули пољопривреди. Тренутно се спремају за прољетну сјетву, за шта ће користити сопствену механизацију...
- Данас се није могуће успјешно бавити пољопривредом без механизације, поготово у крајевима који нису равничарски. Срећа, па имамо незагађену ријеку Тавну из које користимо воду за заливање, што нам омогућује добре приносе.
Ипак, упозорава Славиша Митровић, ситуација за пољопривреду је све тежа, с обзиром на неразумијевање од стране надлежног Министарства и недовољне подстицаје који не омогућавају пољопривредницима да буду конкурентни чак ни на домаћем тржишту, а камоли у окружењу или Европској Унији.
Градоначелник Мићић је истакао да је Град Бијељина основао Аграрни фонд управо зато да би помогао пољопривредницима који имају воље да остану на селу и да унапређују пољопривредну производњу.
- То је најбољи начин да подржимо и наталитет у сеоским подручјима. У овој кући је троје дјеце и види се да они воле да раде у домаћинству. Њихови дјед и отац су им створили добру основу да остану овдје и било би одлично када би они одлучили да наставе да се баве пољопривредом. На локалној заједници, али и на Републици Српској је да им помогну да тако и буде – поручио је градоначелник Мићић.