Документи

Новости

„Бинго“ и задругари „Агрофармера“ заједно у производњи кромпира

22.03.2017
slika
slika

Kомпанија „Бинго“ у сарадњи са Федералним министарством избјеглица и расељених лица и Градом Бијељина, члановима Задруге „Агрофармер“ из Јање додијелила је садни материјал и ђубриво за предстојећу сјетву кромпира индустријских сорти опал и панда.

Како истичу у „Бингу“, циљ овог пројекта је континуирана организована производња, откуп и пласман производа, уз утврђене вриједности производа са уредном наплатом, извјесним финансијским исходом за пољопривреднике. Педесет и једном кооперанту „Агрофармера“ је додијељено 62 тоне садног материјала и 55 тона ђубрива што је довољно за узгајање кромпира на 443 дунума земљишта, а прве количине кромпира за прераду се очекују у септембру.
- Најважније је то што ћемо пољопривредницима пружити подршку током цијелог процеса производње: од садње до наплате. Компанија Бинго ће откупити све произведене количине кромпира за потребе фабрике „Семберка“ - изјавио је Златан Пејић, руководилац фабрике „Семберка“ из Јање.

Директор Задруге „Агрофармер“ Мујо Богаљевић је истакао како су сви чланови Задруге који су се пријавили за сјетву добили садни материјал и ђубриво, односно, да нико није одбијен, како задругари-повратници, тако и задругари који за вријеме рата нису мијењали мјесто боравка.
- Овај пројекат је покренут у правом тренутку, јер је претходна година била тешка за пољопривредне произвођаче. Важно је и да ће Задруга испратити цијели процес, од подјеле садног материјала и ђубрива, преко стручног надзора и подршке до откупа – најавио је Богаљевић.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић захвалио је Федералном министарству за расељена лица и избјеглице и компанији „Бинго“ што су препознали потенцијал семберске регије и што су одлучили да улажу у Семберију.
- Улога овдашње Задруге је од изузетног значаја у овом пројекту, а овакве акције враћају смисао задругарству. Град ће, поред стручне помоћи, Задрузи пружити и финансијску подршку, у складу са могућностима буџета – најавио је градоначелник Мићић.

Представник Федералног министарства за расељена лица и избјеглице Сеад Копић је додао да Министарство у овом пројекту пружа финансијску потпору за 42 повратничке породице које обрађују 380 дунума земље.

У „Семберки“ очекују да ће фабрика током 2017. године радити пуним капацитетом – дневно ће се прерађивати 50 тона свјежег поврћа, односно, 1.100 тона годишње, при чему ће бити радно ангажовано и до 130 запослених. Производња почиње 15. априла прерадом сријемуша, а услиједиће прерада паштрњака, шаргарепе, кромпира и осталог поврћа. У фабрику су настављена улагања у опрему, па је током ове године планирано пласирање нових производа: супе, био-зачина и пакованог сушеног поврћа. Осим за домаће тржиште, поврће се производи и за извоз у земље Европске Уније - прошле године је извезено пет тона сријемуша, а извоз је планиран и у 2017. години.