Документи

Новости

Здрава храна од бундеве из Љељенче

03.03.2017
slika

Милена и Нико Сјерић из села Љељенча једини су произвођачи и прерађивачи бундеве у Семберији.
Бундеву производе већ шест година, а у прошлој години  бундеву голицу и мускатну тикву производили су на површини од шест хектара.  У овој години планирају да засију осам до десет хектара.
Голицу од прошле године користе за производњу сока, у који додају шаргарепу и цимет.
Од сјемена бундеве производе хладно цијеђено уље, богато омега 3 и омега 6 есенцијалним масним киселинама, а њихов производ је и путер од бундеве.
- Прошле године имали скоро тону сировог сјемена бундеве голице. Она је топлољубива биљка и потребно јој је много сунчаних дана. Од ђубрива користи се искључиво стајњак, а пестициди и хербициди се не користе у производњи - појаснила је Милена, додајући да производња захтјева много физичког рада и ручног окопавања, јер је након сваке кише неопходно разбити кору око биљке.
Сјеме се након што је извађено из бундеве у року од шест сати мора убацити у сушару, а након сушења маса сјемена се смањи за половину.
- Ускоро планирамо да на тржиште избацимо и сушено и пржено сјеме бундеве у паковањима од стотину грама до килограма. Примјетили смо да је бундева изузетно слабо заступљена у исхрани људи, иако је изузетно љековита биљка, која помаже у лијечењу многобројних болести - истакли су Сјерићи.
Сок од бундеве има антиоксидативно дејство, помаже у лијечењу простате, регулише и поспјешује варење хране. Бундева је диуретик, препоручује се особама са обољењима желуца, а њено уље може се корисити у функцији очувања здравља, као и путер од сјеменки.
Сјеменке бундеве користе се у медицинске сврхе већ хиљадама година, јер су богат извор магнезијума, калцијума, калијума, жељеза, цинка и витамина К.