Документи

Новости

Повећати производњу соје

03.03.2017
slika

У Бијељини је данас, у оквиру пројекта „Danube soya“, одржана Зимска школа, односно, предавање о гајењу и употреби соје. Школу је организовала Њемачкa организација за међународну сарадњу „ГИЗ“, у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске - Ресором за пружање стручних услуга и Одјељењем за пољопривреду Града Бијељина.
Пројекат „Квалитетна соја без ГМО-а“ који спроводи „ГИЗ“ у БиХ, подржао је и Развојни програм уједињених нација (UNDP) додјелом бесплатног сјемена за произвођаче у општинама и градовима који су били поплављени, са циљем повећања производње ове културе.
Представник „ГИЗ“ Радомир Продановић је истакао да је производња соје у БиХ била запостављена и да се, због тога, велика количина ове биљке увозила, али да се сада то стање знатно побољшава.
- Раније је производња износила око пет хиљада тона соје годишње, а у прошлој години производња је повећана и произведнео је око 18.000 тона соје - навео је Продановић, додајући да су пољопривредни произвођачи у БиХ веома слабо опремљени и да су подстицаји мали, па је, самим тим, производња отежана.
- Произвођачима је потребна помоћ и у стручном и у материјалном смислу, те су све обуке од користи - нагласио је Продановић, упозоравајући да због незнања поједини пољопривредници производе ГМО соју, јер у заблуди сматрају да им она доноси већи профит, што није тачно.
На подручју Семберије сојом су засијане изузетно мале површине.
- Неопходно је смањити површину засијану кукурузом у Семберији, а што више производити соју, јер би то умањило негативне ефекте у производњи кукуруза. Веће површине засијане једном пољопривредном културом проузрокују већи број штеточина и биљних болести - упозорио је пољопривредни стручњак др Драган Зарић.