Документи

Новости

Бијељина: унапређење саобраћајне инфраструктуре приоритет у наредном периоду

22.02.2017
slika

Постоји сагласност да Влада Републике Српске уступи Граду Бијељина простор на коме се налази стара жељезничка станица да би се ту изградила аутобуска станица, а то ће бити учињено чим се власништво земљишта преведе са Србије на Републику Српску, најавио је данас у Бијељини министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић, који је на састанку са градоначелником Мићом Мићићем и представницима привредника са подручја овог Града разговарао о кључним инфраструктурним пројектима у Семберији.
- Данас смо разговарали о пројектима везаним за жељезнички саобраћај и оживљавање пруге од Бијељине ка Рачи и да се простор на коме се налази стара жељезничка станица уступи за изградњу нове аутобуске станице. 
Такође, било је ријечи и о ауто-путу од Вукосавља ка Брчком, па даље од Брчког према Бијељини до границе са Србијом, што је један од приоритета Владе Републике Српске. У току су преговори са кинеском компанијом за реализацију овог пројекта и са тим смо упознали руководство Бијељине. Брзи пут Бијељина-Рача је, такође, био на дневном реду данашњег састанка и надамо се да ће и тај пројекат бити реализован - навео је министар Трнинић.
Градоначелник Бијељине истакао је да је пројекат ауто-пута Брчко-Бијељина пројекат будућности и да ће то омогућити већу отвореност Семберије ка Европи.
- Брзи пут од Бијељине ка Рачи је један од приоритета у наредном периоду. С обзиром на то да је у току изградња Дринског насипа, а најбоље би било да пут буде трасиран поред насипа, како би се избјегла сва села до Раче - појаснио је Мићић, додајући да би током експропријације земљишта за изградњу насипа требало планирати и изградњу брзог пута.
Предсједник привредног савјета Града Бијељина Ђорђе Славињак навео је да су добре комуникације и развијена инфраструктура од кључног значаја за несметан проток роба и услуга и укупан привредни развој.
- Семберски производи, прије свега пољопривредни, а све више и индустријски, имају веома широко тржиште на простору Београда, Новог Сада и других мјеста у Србији, због чега је промет теретног саобраћаја према овим градовима сваки дан све већи. Зато је врло битно да се прошири капацитет саобраћајница на тим путним правцима - упозорио је Славињак.
Михајло Видић из Подручне привредне коморе Бијељина је изразио очекивање да ће бити убрзана изградња најважнијих инфраструктуруних пројеката, који ће Бијељину отворити не само према Београду, него и према другим већим урбаним центрима у окружењу.