Документи

Новости

Договорена стратегија уписа у средње школе у Бијељини

22.02.2017
slika

Уписна политика у средње школе у школској 2017/2018. години и наставак активности на усаглашавању потреба привреде за образованом радном снагом и образовног система биле су главне теме данашњег разговора градоначелника Бијељине Миће Мићића са директорима средњих школа са подручја Града Бијељина, представницима Привредног савјета Града Бијељина, Подручне привредне коморе и Занатско-предузетничкog удружења „Предузетник“.
Основну школу са подручја Града ове године завршава више од хиљаду ученика, а прошле године је у бијељинске средње школе уписано 1.122 ученика.
- Имамо довољан број мјеста да ове године упишемо у средње школе све ученике који заврше основну школу у Бијељини, а биће мјеста и за ученике из сусједних општина. Према анкетама и истраживањима које је спровела Градска управа, ученицима су и даље најактрактивнија занимања четвртог степена, али има интересовања и за занатска занимања трећег степена која су тражена на тржишту рада, попут вариоца, кувара и конобара, фризера и свих занимања у грађевинарству - навео је градоначелник Мићић, додајући да ће бити уписано 41 одјељење, а да ће само у Економској школи бити уписано једно одјељење мање у односу на прошлу годину.
Он је најавио наставак програма "Прилика плус", који је омогућио опремање кабинета за практичну наставу у три средње школе (Техничка школа, Средња стручна школа у Јањи, односно, Пољопривредна и медицинска школа), а ученицима је омогућио обављање практичне наставе у градским предузећима.
Извршни директор градског Занатско-предузетничког удружења „Предузетник“ Милорад Стевић навео је да су Бијељини потребни квалификовани фризери, дрвопрерађивачи, графичари, обућари и посластичари, као и бравари и вариоци са лиценцом, који су тражени на домаћем тржишту рада, али и на иностраном.
- Надам се да ће ученици у избору будућег занимања предност дати занатима, јер такав избор даје већу могућност за будуће запошљавање и самозапошљавање - сматра Стевић.
Директор Техничке школе "Михајло Пупин" Симо Божић навео је након састанка да ће у ову школу бити уписано 11 одјељења, те да су новоотворени смјерови за занимање столара и вариоца врло перспективни.