Документи

Новости

Гас у Бијељини до следеће сезоне гријања

17.02.2017
slika

Бијељинци би се у следећој грејној сезони могли гријати на гас, најављено је након данашњег састанка градоначелника Бијељине Миће Мићића са представницима фирми „Нови Сад ГАС“ и „БН Гас“,  које реализују пројекат гасификације у Бијељини.
- Већ наредне седмице, када добијемо дјелимичну грађевинску дозволу од Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, кренућемо у изградњу транспортног гасовода Бијељина-Шепак и у наредних пола године гас би требало да стигне у Бијељину. На градском подручју је већ изграђена секундарна гасоводна мрежа, дуга око 320 километара, са мјерним и помоћним мјерним станицама, тако да се надамо да ће грађани у следећој грејној сезони  моћи да користе гас - изразио је очекивање Мићић.
Град Бијељина је дао је гаранцију у вриједности од  400.000 КМ, да би се могла наставити радити експропријација земљишта.
- Прикључак за гас коштаће до 1.500 КМ, а уплата ће моћи да се изврши на рате у року од три године - појаснио је градоначелник Бијељине.
Транспортни гасовод из правца Шепка омогућиће да се и други градови и општине у Републици Српској могу прикључити на овај гасовод, с обзиром на то да је ће цијеви имати већи пречник од оног који је неопходан за потребе Бијељине.
Директор фирме „Нови Сад ГАС-а“ Јово Вујановић је истакао да су највећи проблеми у реализацији овог пројекта настали због чекања да Влада Републике Српске утврди општи интерес и да одобрење за изградњу.
- Да је та сагласност постојала раније, Бијељина би гас имала још прије двије године.  Гасоводна мрежа биће разведена и у Индустријској зони 2, што ће комплетирати комуналну инфраструктуру на овом подручју, што је битно за привлачење инвеститора и подстицање производње у овој зони - најавио је Вујановић и додао да укупна вриједност пројекта износи преко 20 милиона евра.