Документи

Новости

„Oрао“ уговорио нове послове

23.01.2017
slika

Предузеће „Орао“ из Бијељине, које се бави ремонтом турбо-млазних мотора и производњом специјалних алата, уговорило је посао са Министарством одбране Србије, а у овом предузећу ускоро очекују и потписивање уговора o ремонту хеликоптерских мотора са руском фирмом ''Климов“, као и допремање мотора за ремонт из Индије. Захваљујући уговореним пословима, као и најављеној сарадњи са Русима, менаџмент „Орла“ очекује стабилизацију пословања. Радници се спремају и за најављене цивилне програме који су им нада за бољу сутрашњицу.
Због кашњења у достави мотора Војске Србије, Индије и других земаља, на шта нису могли да утичу, прошла година била је тешка за „Орао“, иако су уз подизање технолошког нивоа фирме и уговорених послова очекивали да ће бити једна од најуспјешнијих.
- У једном моменту каснили смо са исплатом плата радницима и нисмо на вријеме платили дажбине, међутим, на крају године стање се поправило. Сада је дошло до уговарања послова, наплатили смо дио потраживања, а у децембру су исплаћене двије плате и порези према држави - навео је директор „Орла“  Милан Прица.
Захваљујући уговореном ремонту турбомлазних мотора за Министарство одбране Србије, као и очекиваном ремонту индијских мотора, који би требало да стигну крајем фебруара, обезбијеђене су бруто плате за 395 радника за овај и идући мјесец.
Гаранција за успјешно пословање је и посао са Русима, те преговори о добијању лиценце за ремонт хеликоптерских мотора.
- Имамо чврста обећања Министарства енергетике, индустрије и рударства у Влади Републике Српске да ће нас подржати у томе и да ће дати гаранције за „Орао“ да би ушли у тај посао. Лиценца кошта 2,9 милиона евра - истиче Прица, додајући да се нада и сарадњи са арапским земљама.
„Орао“ прати свјетске трендове - ради са канадско-пољским „Прат Витнејемом“, а да би одржали квалитет, у првом кварталу ове године планирају набавку двије машине за обраду метала електроерозијом, за шта им је потребно око 300.000 евра.