Документи

Новости

Јачање локалног економског развоја

15.12.2016
slika
slika

Могућности заједничке сарадње на текућим и пројектима у припреми, сарадња у оквиру Европске мреже предузетништва, као и даље јачање капацитета за локални економски развој, биле су теме данашњег редовног координационог састанка представника републичке Агенције за развој малих и средњих предузећа са представницима локалних развојних агенција и локалних заједница у Републици Српској.
Директор Агенције Маринко Ђукић је појаснио да је ово други овогодишњи састанак, чији је циљ да се помогне локалним развојним агенцијама да дјелују на успостављању што бољег привредног амбијента.
- Наставићемо обуке за израду пројеката по методологији Европске уније. Од велике користи су нам општине и градови који имају одсјек или одјељење за локални економски развој, као што то има  Бијељина, те се надам да ће се и остале локалне заједнице угледати на овај Град и основати сличне организационе јединице - изразио је своје очекивање Ђукић.
Да би унаприједила локални привредни амбијент, бијељинска Градска управа обезбиједила је услове за пословање што је резултирало добијањем цертификата BFC (Business Friendly Certificatе), те реализовала и остале комуналне и инфраструктурне активности, које су неопходан услов за привлачење инвеститиора.
- Слиједи продаја земљишта у Индустријској зони 2, а наш циљ је да сачувамо домаће и привучемо стране инвеститоре, да би индустријске зоне постале највећа градилишта на подручју Семберије - истакао је шеф кабинета Градоначелника Града Бијељина Миле Пејчић.
Град Бијељина је укључен и у пројекат "Котон", у оквиру кога је програм „Прилика плус“. Средства за реализацију програма донирала је Швајцарска Влада уз финансијско учешће Градске управе, а Програм спроводи републичка Агенција за развој малих и средњих предузећа.
- Након консултација са пословном заједницом дошли смо до закључка да је недостатак квалификоване радне снаге један од највећих проблема. Због тога је, као резултат пројекта, отворен нови смјер у Техничкој школи, за занимање столара. У средњој Пољопривредној и медицинској школи и Средњој стручној школи у Јањи, такође су рађени пројекти, који су одобрени, па ће ове образовне установе бити опремљене за практичну наставу. У наставу ће бити укључени и привредни субјекти у Граду, с циљем да се образовање усклади са потребама привреде - најавила је шеф Одсјека за локални економски развој и европске интеграције Анкица Тодоровић.