Документи

Новости

Сарадња Бијељине и Француске за економски напредак

01.12.2016
slika

Унапређење сарадње Амбасаде Француске и Града Бијељина на развојним пројектима у области екологије и пољопривреде била је главна тема разговора француске амбасадорке у БиХ Клер Бодоњи са градоначелником Бијељине Мићом Мићићем, одржаном у Бијељини.
- Потребно је пронаћи партнера који би финансијски подржао пројекат управљања отпадом у Бијељини, што би било од велике користи за екологију ове локалне заједнице и квалитет живота њених становника. Размотрићемо све могућности и настојати да пронађемо квалитетно предузеће из Француске, које би партнерски учествовало у овом пројекту, да бисмо помогли Бијељини у - најавила је амбасадорка Бодоњи.
Говорећи о сарадњи у области пољопривреде, она је оцијенила као добру одлуку Пољопривредног добра „Семберија“ да увезе краве из Француске, с обзиром на то да је то одлична сорта говеда и да је то нови допринос сарадњи Бијељине и читаве БиХ са Француском у једном од кључних сектора економије.
Амбасадорка је изразила и задовољство јер се у бијељинским школама учи француски језик.
-   Важно је да се у државама које теже чланству у Европској унији познаје овај страни језик. У свијету 230 милиона људи говори француски и његова распрострањеност у државама које не спадају у француско говорно подручје отвара многобројне могућности за економску сарадњу - нагласила је француска амбасадорка.
Градоначелник Мићић је истакао да је са француском амбасадорком договорен и састанак представника бијељинске Градске управе и  Француско-српске привредне коморе са сједиштем у Београду.
- На том састанку бисмо размотрили наставак сарадње у области економије, а договорили смо се и да у фебруару следеће године, у Амбасади Француске у БиХ, одржимо састанак већег броја начелника и градоначелника из БиХ, на коме бисмо размотрили све могуће видове сарадње са Француском - најавио је градоначелник Мићић.