Official web site of
City Bijeljina

Привредни савјет: Предузетницима најугроженијим пандемијом 200.000 КМ помоћи



Двије стотине хиљада марака из буџета Града Бијељина биће усмјерено предузетницима којима је током пандемије вируса најдуже било онемогућено да раде, најважнији је закључак данашње сједнице Привредног савјета Града Бијељина.

Директор Градског предузетничко-занатског удружења „Предузетник“ Милорад Стевић процјењује да ће овај износ бити распоређен на око 500 предузетника.
- Градска управа је показала добру вољу да усвоји наше предлоге, између осталих, и да се на 180.000 КМ, предвиђених у буџету за помоћ привреди за опоравак од посљедица епидемије, дода 20.000 КМ које су биле намијењене за подршку посјета сајмовима, промоцију привреде и сличне сврхе. Ова помоћ ће добро доћи предузетницима, јер је јасно да је предузетнички сектор најрањивија карика у привреди Српске - оцијенио је Стевић, додајући да су они близу циља од 2.000 регистрованих предузетничких радњи у Граду Бијељина.

Ниво запослености, односно, разлика између запослених и отпуштених радника је један од поузданих показатеља стања привреде у одређеном периоду. Директор бијељинске Филијале Завода за запошљавање Синиша Кајмаковић оцјењује да је током пандемије, укупно посматрајући, била релативно мала разлика између броја радника који су добили отказ и радника који су били запослени.
- Фирме су углавном отпуштале раднике привремено, у зависности од стања на тржишту - истиче Кајмаковић.

Члан Привредног савјета и директор предузећа „Спектар дринк“ Ђорђе Славињак је похвалио мјере и олакшице које је Градска управа предузела на ублажавању проблема изазваних пандемијом, укључујући смањење комуналних такса, поготово за секторе најпогођеније посљедицама пандемије, али да има још простора да се помогне привреди.
- Занимљиво да је привреда Семберије у цјелини прошле године имала позитиван тренд раста захваљујући расту у дрвопрерађивачком сектору. Ипак, сектори попут туризма, угоститељства, прераде воћа и поврћа или превоза путника у друмском саобраћају су имали велике губитке. Јако је важно сачувати радна мјеста и надамо се смо прошли најгоре, а да ће се, упоредо с имунизацијом, покренути и привреда - очекује Славињак.

Градско Одјељење за привреду од почетка епидемије одржава састанке са привредницима и предузетницима у циљу проналажења начина да се помогне привреди. Поред 200.000 КМ које ће бити додијељене предузетницима, Душан Трифковић из овог Одјељења истиче да ће бити расписан и Јавни позив за помоћ при самозапошљавању.
- Сто тридесет хиљада конвертибилних марака од концесионе накнаде ћемо искористити да подржимо 26 новорегистрованих самосталних предузетника у износу од по 5.000 КМ - најављује Трифковић.

На сједници Привредног савјета је учествовао и градоначелник Бијељине Љубиша Петровић који је рекао да је на дневном реду сједнице била и ревизија чланства, односно, проширење Привредног савјета, како би представници више привредних дјелатности били укључени у његов рад.
- Привредни савјет ће одржати тематску сједницу како би се сагледали потенцијали, предности и изазови који су пред привредом Града Бијељина. Вријеме је да се мисли и о буџетирању, прије свега како бисмо слиједили позитивне примјере у окружењу, попут Зворника у којем је мање предузетника него у Бијељини, а средства за подршку предузетницима су већа. Циљ нам је да што више људи остане да живи и ради у Бијељини и Републици Српској - био је јасан градоначелник Петровић.