Official web site of
City Bijeljina
Интернет страница investinbijeljina.org је у припремној фази.

„Орао“ успјешан на страним тржиштима- Предузеће за производњу и ремонтовање турбо-млазних мотора „Орао“ је у завршној фази добијања лиценци за сервисирање авионских и хеликоптерских мотора - најавио је Вјекослав Петричевић, министар привреде и предузетништва у Влади РС након посјете Бијељини и разговора са руководством ове фирме.
Он је оцијенио да је компанија „Орао“ носилац намјенске индустрије у Републици Српској, а са вршиоцем дужности директора „Орла“ Ненадом Лалићем је разговарао и о пројектима који су започети прије пандемије вируса корона.
- У комуникацији смо са представницима руске компаније „Ростех“, са којима смо у завршној фази добијања лиценци за сервисирање авионских и хеликоптерских мотора. Добили смо увјерење од њихових представника, а и од представника Руске Федерације, да би тај процес требало да буде завршен до краја септембра, а искрено се надамо да ће комерцијална понуда бити повољна за нас – изјавио је министар Петричевић.
На састанку је разговарано и о пројектима који су започети са Војском Србије, а који у значајно мјери могу обезбиједити  дугорочнију будућност „Орла“.
- Сви разговори су доведени у завршну фазу. Чекамо да се формира Влада Србије, како бисмо финализовали разговоре и пројекте који се односе на „Орао“ - најавио је Петричевић, нагалсивши да је „Орао“, предузеће које је 80 одсто извозно орјентисано, а Влада РС омогућила је да порезе и доприносе плаћају одложено.
Вршилац дужности директора „Орла“, Ненад Лалић, изјавио је компанија има изузетно добру сарадњу са Владом и локалном заједницом, али да очекују помоћ републичких власти у наступу на руском и србијанском тржишту.
- За сада несметано извозимо на тржиште Индије, Италије, Велике Британије, Малезије, Бурме, УАЕ, а планиран је и одлазак у Нигерију ради склапања пословног аранжмана. Финасијско стање у „Орлу“ је стабилно, радници редовно примају плату, а остаје нам проблем измирења пореза и доприноса. Влада РС одгодила је до краја године плаћање око два милиона репрограмираних, и исто толико текућих обавеза из ове године. Тренутно запошљавамо око 400 радника, плате редовно исплаћујемо, измирујемо обавезе према добављачима и комерцијалним банкама – изјавио је Лалић.