Official web site of
City Bijeljina

Одржан Инфо-дан о програму „Хоризонт 2020“



Појединци који су оспособљени да напишу иновативне пројекте и да аплицирају за средства програма Европске уније „Хоризонт 2020“, могу да добију најмање 300.000 евра за своје идеје, најавио је директор Института „Оикос“ из Бијељине Зоран Мастило приликом презентације овог програма.



Инфо-дан о „Хоризонту 2020“, с циљем да заинтересоване упути како да напишу квалитетан пројекат и да своје знање искористе на тржишту, Институт „Оикос“ је по трећи пут организовао у сарадњи са Министарством Цивилних послова БиХ, НЦП структуром и Градском управом Бијељина.
- Европска Унија нуди огромне буџете за пројекте из наше земље, али језик, информатичка неписменост и незнање при писању пројеката су и даље велики проблем. Парадокс је да БиХ годишње плаћа 1.200.000 конвертибилних марака за учествовање у програмима ЕУ, а не успијева да добије ни наведена средства, па смо у сталном дебалансу - истакао је Мастило.
Он је позвао све појединце, привреднике, институције, факултете и универзитете, да се едукују о програму „Хоризонт 2020“ и да осмисле пројекте којима ће себи, локалној заједници и држави донијети корист.
Директор Агенције за развој малих и средњих предузећа општине Угљевик Милорад Јовичић навео је да је у писању пројеката које финансира ЕУ добро уколико апликанти изаберу тему која проистиче из стратегије развоја локалне заједнице у којој живе.
- Ријеч је о милијардама евра који се налазе у фондовима ЕУ. Људи и даље не вјерују да су способни да напишу пројекте, плаше се незнања, али баш зато постоји Инфо-дан. У стратегији општине Угљевик која је писана за период од 2015. до ове године, наведено је да је један од приоритета развој воћарства и ми ћемо покушати да подстакнемо фирме овог краја да осмисле одређене пројекте - истакао је Јовичић.
Инфо-дан су подржале и агенције за развој малих и средњих предузећа Града Бијељина и општине Угљевик.