Official web site of
City Bijeljina
Интернет страница investinbijeljina.org је у припремној фази.

„Орао“ тражи нова тржиштаПлан бијељинског акционарског друштва за производњу и ремонт „Орао“ је да у наредном периоду пронађе нова тржишта како би радне капацитете компаније упослили 100 одсто и тако повећали профит, али и сачували радна мјеста – истакао је проф. др Ненад Лалић, новоименовани в.д. генералог директора „Орла“.
Предузеће тренутно послује са 50 одсто капацитета, али упркос смањеном обиму пословања, отпуштање радника није опција.
- Стратешки партнер у пословању нам је Министарство одбране Србије, јер ремонтујемо моторе за србијанске летјелице, а ових дана требало би да стигну још три њихова мотора на ремонт. Покушаћемо успоставити јачу сарадњу са Русијом, а план нам је да ојачамо сарадњу са Индијом као веома занимљивим тржиштем. Сада за Индију радимо генерални ремонт “ролс-ројсових” мотора за њихове летјелице – појаснио је Лалић.
Пандемија вируса корона је отежала набавку репроматеријала и испоруку готових производа, одређене активности су одложене, али „Орао“ није изгубио ниједног партнера и ниједан уговор није отказан. Ова компанија током цијеле године истражује тржишта и договара нове послове.
Говорећи о финансијском пословању предузећа, Лалић сматра да је полугодишњи извјештај задовољавајући.
– Пословали смо позитивно на полугодишту, са око пет милиона марака оствареног промета. Плате за 400 запослених исплаћују се на вријеме, а посао и дохоци за раднике осигурани су до краја године. Након репрограма за плаћање пореза, своје обавезе уредно сервисирамо, а када се укаже могућност покушаћемо повећати плате – најавио је новоименовани директор „Орла“.
Он је истакао да „Орао“ очекује и наставак сарадње са руском компанијом ОДК у циљу добијања лиценци за ремонт мотора које користе борбени авиони „МиГ-29“.
- „Орао“ је недавно добио зелено свјетло и за апликацију за подизање технолошких могућности за одржавање мотора „вајпер“, а тај посао ћемо такође реализовати са Министарством одбране Србије – објаснио је Лалић.